Genele (sau cilii – din latinescul “cilium”) sunt fire scurte de păr care cresc pe marginea liberă a pleoapelor. Ele joacă un rol important atât în protejarea suprafeței oculare cât și în estetica facială.
Este important să înțelegem riscurile la care ne expunem atunci când apelăm la metode de accentuare a cililor.
Care este rolul genelor în sănătatea ochilor noștri?
Genele conțin la baza lor multe fibre nervoase foarte sensibile la durere, mișcare și alți factori iritanți, astfel ele asigură o protecție sporită la nivelul ochilor.
Praful, vântul, apa, insectele sau orice alte particule de mici dimensiuni care ajung în zona oculară vor fi detectate cu ușurință și se va produce reacția de clipire sau închidere a pleoapelor. Din această cauză, multe persoane clipesc excesiv când vine vorba de aplicarea machiajului sau a lentilelor de contact.
Aspectul genelor este stabilit genetic: persoanele care au părul natural creț prezintă o curbare mai accentuată a genelor comparativ cu cele care au părul drept și în consecință, gene mai puțin curbate. Cu toate acestea, rolul de filtru contra particulelor străine este în continuare prezent.
Ce modificări pot apărea la nivelul genelor?
În anumite situații, pot să apară condiții neplăcute precum:
- Blefarită – inflamație a pleoapei, care poate fi roșie și umflată
- Orjelet – inflamație a glandelor sebacee sau a folicului pilos de la nivelul pleoapelor, care se prezintă ca o umflătură dureroasă, roșie la baza genelor
- Trichiazis – gene care cresc spre interiorul ochiului
- Distichiazis – un set de gene suplimentar cu creștere anormală
- Madaroză – pierdere a genelor
- Tricomegalie – creștere în număr și/sau dimensiuni a genelor
- Cilia Incarnata – o geană „îngropată” în pielea pleoapei
Atunci când apar următoarele semne și simptome este indicat să apelăm la un consult de specialitate oftalmologic pentru a pune un diagnostic corect și a trata corespunzător problema apărută:
- lăcrimare excesivă
- mâncărimi
- jenă și discomfort ocular
- senzație de corp străin
- înroșirea și/sau umflarea pleoapelor
- Scuame sau “cojiţe” la baza genelor
Siguranța tehnicilor de înfrumusețare a cililor
De-a lungul timpului, au fost utilizate diferite tehnici de accentuare a genelor:
- aplicarea produse cosmetice (mascara, seruri de alungire)
- vopsirea genelor
- utilizarea ondulatorului de gene
- extensii artificiale, sintetice
Trebuie să fim conștienți de prezența diferitelor substanțe din aceste produse care pot produce o serie de complicații: alergii, iritații sau inflamații ale pleoapelor, keratoconjunctivite, eroziuni corneene (zgârieturi la nivelul “geamului” ochiului) și alopecie tracțională (se pierd genele naturale din cauza forței de apăsare a genelor sintetice).
Este normal să pierdem între 1 și 5 gene pe zi . În cazul în care această pierdere este mai evidentă, putem apela la un consult medical pentru a investiga o posibilă boală sistemică. Atunci când nu îndepărtăm produsele cosmetice la timp sau folosim excesiv ondulatorul de gene se produce o pierdere mai accelerată a cililor datorită substanțelor iritante și acțiunii mecanice care distrug foliculul pilos.
Recomandări privind îngrijirea lor
- Spală-te pe față și pe gene zilnic cu apă și săpun. Acest lucru previne blocarea orificiilor glandelor de la nivelul pleoapelor
- Utilizează demachiant hipoalergenic în fiecare seară. Este important să îndepărtăm orice substanță care ar putea să irite sau să favorizeze apariția inflamației perioculare
- Limitează portul extensiilor de gene. Acestea pot afecta sănătatea genelor naturale și pot favoriza apariția complicaților descrise mai sus
- Evită frecatul excesiv al regiunii perioculare. Poate să se producă ruperea mecanică a cililor.
O igienă riguroasă a regiunii perioculare împreună cu utilizarea adecvată a produselor cosmetice de calitate, hipoalergene reprezintă echilibrul necesar pentru a asigura sănătatea genelor și în consecință, protecția oculară.
Articol scris de Dr. Rezident Băneș Patricia – medic rezident Timisoara