Dermatita atopică? Cel mai probabil ai auzit și tu de ea sau chiar ai întâlnit-o la propriul copil. Este cea mai frecventă boală cronică de piele din perioada copilăriei, foarte des întâlnită la bebeluși și copii. Unul din cinci copii se confruntă cu această afecțiune, care se ameliorează abia spre vârsta de 5 ani sau, în unele cazuri chiar după încheierea perioadei de pubertate. Ce e de făcut? În continuare, venim în sprijinul tău cu sfaturi de prevenție, tratament și ritual de îngrijire a bebelușilor cu dermatită atopică, astfel încât să gestionezi simptomele cât mai eficient și să reduci pe cât posibil erupțiile.
Cum se manifestă și care sunt zonele expuse?
Această afecțiune a pielii se caracterizează prin piele uscată ce dă frâu liber inflamațiilor. Concret, pielea nu produce suficiente substanțe grase pentru a se putea proteja și rămâne vulnerabilă în fața alergenilor și substanțelor iritante.
Cum identifici dermatita atopică? Ei bine, în cazul bebelușilor, vei putea observa zone roșii, descuamate sau aspre, în special pe obraji, bărbie, ochi și pleoape. Pe măsură ce copilul va crește, este posibil ca eczemele să se mute pe gât și în pliurile pielii din zona umerilor, pe încheieturi sau în spatele genunchilor. Rezultatul? O senzație intensă de mâncărime, care, din păcate, poate afecta somnul și calitatea vieții celui mic, dar și a ta, ca părinte mereu preocupat de bunăstarea lui.
Care sunt cauzele apariției acestei afecțiuni?
În primul rând, vorbim despre o predispoziție genetică spre dermatita atopică, deci este o afecțiune care, de regulă, se moștenește din familie. Mai apoi, putem observa un sistem imunitar foarte reactiv la persoanele care se confruntă cu această afecțiune, care dezvoltă un fond alergic. Neavând pelicula grasă cu rol de protecție, pielea atopică este lipsită de “bariera cutanată” și rămâne astfel neprotejată în fața alergenilor din mediul înconjurător, care pot pătrunde în straturile produnde ale pielii. Așadar, factorii de mediu, poluarea, praful, polenul, părul de animale și orice alți alergeni au cale liberă pentru a provoca sistemul imunitar și a da naștere mâncărimii, inflamației și erupțiilor cutanate.
Cum prevenim și tratăm dermatita atopică la bebeluși?
Igiena zilnică este primul lucru care necesită atenție, atât în prevenția, cât și în tratamentul dermatitei atopice. O rutină de îngrijire potrivită pentru dermatita atopică la bebeluși, cu focus pe îmbăiere și curățarea pielii, va ușura viața întregii familii: băi călduțe, scurte și dese, produse de spălare delicate cu pielea, uscarea pielii prin tamponare cu un prosop moale, tăierea unghiilor bebelușului pentru a evita ca acesta să-și zgârie pielea, haine moi, din bumbac. Asta este ce poți face tu pentru micuțul tău. Mai departe, un tratament adecvat va fi recomandat doar după consultul unui medic alergolog sau dermatolog.
Foarte importantă este și grija față de zona ochilor, în tratamentul dermatitei atopice fiind recomandate comprese cu antiseptice sau cu ser fiziologic aplicate local, dar și o igienă corectă prin utilizarea de materiale sterile, fără conservanți.
Pielea bebelușului este de 5 ori mai subțire decât pielea unui adult și dacă vorbim de pleoape, zona este cu atât mai reactivă. Evită să utilizezi mai multe produse de piele pentru că vei face doar să crești doza de iritație și să produci înroșirea pleoapelor. De asemenea, de evitat sunt și produsele pentru ochi care conțin conservanți, la fel de iritante pentru piele. Nu este greu să faci asta, mai ales că ai la dispoziție opțiuni precum Blephaclean, care nu conțin conservanți și sunt blânde cu pielea bebelușului tău.
De ce sa alegi Blephaclean?
Servețelele sterile de unică folosință îndepărtează praful, polenul și secrețiile de pe pleoape, având un efect calmant asupra inflamațiilor din zona ochilor. Mai mult decât atât, conțin acid hialuronic, care vine să hidrateze pielea bebelușului după curățare.
Poate cel mai important aspect pentru utilizarea Blephaclean în cazurile de dermatită atopică este că șervețelele nu conțin conservanți, parfumuri sau conservanți, deci nu produc iritații și sunt potrivite și sigure pentru pielea hipoalergică a bebelușilor de peste 3 luni.
Ce complicații poate aduce dermatita atopică?
Complicațiile dermatitei atopice, sunt în general infecții cutanate, care pot fi bacteriene, virale sau fungice. Complicațiile apar tot din cauza sensibilității crescute a pielii la numeroșii factori declanșatori, a tratamentului necorespunzător sau a alimentației greșite.
Complicațiile constau în astm sau febra fanului, mâncărime cronică, infecții grave ale pielii, probleme de somn. În cazul unei complicații, persistența simptomelor cât timp bebelușul este sub tratament sau oricărei alte probleme, se recomandă un control medical urgent.