Uleiul de pește are beneficii pentru toate categoriile de vâstă. Acesta este relativ ușor de introdus în alimentație, fie printr-o dietă bogată în pește precum: somon, ton, sardine, macrou, hering(se recomandă consumul a două porții pe săptămână), fie prin intermediul suplimentelor alimentare (recomandat a fi alese dupa sfatul în prealabil cu un medic).
Copiii au nevoie de o cantitate optimă de de acizi grași omega-3 pentru o dezvoltare corespunzătoare a vederii. Sugarii primesc cantitățile necesare prin intermediul laptelui matern, dar și majoritatea formulelor de lapte sunt îmbogățite cu acizi grași ce se găsesc și în uleiul de pește. Deoarece vederea și creierul continuă să se dezvolte de-a lungul copilăriei, este important ca dieta celor mici sa conțină o cantitate suficientă de alimente bogate în acizi grași omega3.
Sindromul de ochi uscat este o patologie des întâlnită în practica oftalmologică, fie că este datorat alergiilor, factorilor de mediu, îmbătrânirii sau chiar oboselii oculare datorată lucrului la computer. Pe lângă binecunoscutul remediu clasic al lacrimilor artificiale, studiile arată că un aport adecvat de ulei de pește poate scădea discomfortul și reduce nevoia de lacrimi artificiale. Mecanismele implică reducerea inflamației de la nivelul pleoapelor și îmbunătățirea funcțiilor glandelor meibomiene ce sunt responsabile în mod normal cu producerea componentei uleioase a lacrimilor ce încetinește evaporarea acestora și permite o bună lubrifiere a suprafeței oculare.
De asemenea, uleiul de pește poate promova îmbunătățirea drenajului fluidului intraocular și scăderea presiunii intraoculare, un drenaj ineficient al umorii apoase fiind asociat cu glaucomul, una dintre principalele boli responsabile de orbire la nivel mondial. (Atenție! suplimentele alimentare nu pot vindeca glaucomul sau alte boli de natură oftalmologică. Din acest motiv, va rog să consultați un medic în cazul în care prezentați simptome, automedicația poate prezenta consecințe grave.)
Degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV) este o afectiune degenerativa a maculei (zona centrala a retinei), care apare preponderent dupa varsta de 50 ani si se caracterizeaza prin pierderea treptata a vederii centrale. Acizi grași omega-3 din uleiul de peste sunt folositi ca tratament adjuvant in aceasta patologie.
Nu în ultimul rând, consumul de ulei de pește aduce beneficii întregului organism, de exemplu: scăderea tensiunii arteriale, creșterea nivelului colesterolului ,,bun”(HDL) sau chiar reducerea, în general, a riscului cardiovascular. O inimă sănătoasă influențează buna funcționare a tuturor organelor, inclusiv a ochilor, întrucât aceștia pot fi afectați în mod negativ de hipertensiunea arterială.
Dr. Cristiana Cazacu, medic oftalmolog