Home Afecțiunile ochilor De ce cad genele?
Genele

De ce cad genele?

by Florentin

Genele au un rol estetic. Protejează ochii împotriva umidităţii, razelor solare şi a prafului. Potrivit specialiştilor, în medie, cad 1-5 gene în fiecare zi şi este nevoie de patru până la opt săptămâni pentru ca o nouă geană să apară și să crească în întregime.

Ca și părul, genele cad și se regenerează periodic, în mod normal. Căderea genelor și sprâncenelor este adesea o problemă temporară. Însă, înainte de a alege un tratament adecvat, trebuie să descoperi care este cauza căderii acestora. Iată o listă de motive pentru care genele și sprâncenele tale ar putea începe să se rărească:

CAUZE

  • Madarosis: rărirea liniei genelor şi sprâncenelor. Apariţia unor goluri şi fragilitatea generală a genelor şi sprâncenelor.
  • Glanda tiroidă: Creşterea sau scăderea funcţiei glandei tiroide declanşează căderea părului.
  • Stresul: Nivelul de cortizol din sânge începe să fluctueze, iar funcțiile organismului se dereglează.
  • Medicamentele: Unele medicamente, precum cele pentru artrită, îți pot face genele și sprâncenele să cadă.
  • Hormonii: Dezechilibrele hormonale pot fi responsabile pentru căderea excesivă a genelor. Acestea se pot datora sarcinii, menopauzei sau administrării de contraceptive orale.
  • Blefarita: Printre simptomele blefaritei se numără: înroșirea și inflamarea pleoapelor, sensibilitatea la lumină, scuame la nivelul genelor și aspectul uleios al acestora.
  • Infecții: Infecțiile pot provoca pierderea anormală a genelor. Poate fi vorba de o infecție a ochiului sau o infecție a pleoapei. În orice caz, se impune un control oftalmologic pentru identificarea tipului de infecție și prescrierea tratamentului corect. Odată eliminată infecția, căderea genelor va înceta.
  • Trichiasis: este o afecțiune care face genele să crească spre interiorul ochiului, afecțiune care se complică cu eroziuni corneene.
  • Metabolism: Pe măsură ce îmbătrânim, rata metabolică începe să scadă, ceea ce ne face mai vulnerabili micilor dezechilibre ce au ca rezultat căderea părului.
  • Mecanic: frecatul ochilor.

O soluție importantă în prevenirea căderii genelor este demachierea corectă în fiecare seară.

Dacă vă pregătiți să începeți o dietă, trebuie să aveți grijă la nutrienții pe care îi veți consuma. Deseori, pe lângă pierderea în greutate, corpul pierde și o serie de vitamine esențiale pentru echilibrul nostru intern. Astfel, alimentația corespunzătoare este un remediu pentru căderea genelor.

Așadar, igiena și îngrijirea corespunzătoare a corpului nostru, ne ajută să evităm boli și afecțiuni nedorite.

 

Dr. Tanasie Alexandra Maria, medic oftalmolog

Ar mai fi util să citești și