Dacă aveți miopie și sunteți gravidă, este foarte probabil să primiți informații legate de complicațiile oftalmologice ce pot apărea în momentul unei nașteri naturale, în cadrul unui examen ginecologic periodic. Sigur ați auzit despre temuta complicație “dezlipirea de retină”. Este foarte important ca medicul ginecolog care vă urmărește sarcina să vă explice importanța consultului oftalmologic înainte de naștere.
În primul rând, ce este miopia?
Miopia este o tulburare a vederii în care imaginile aflate la distanță sunt încetosate.
Gradul miopiei se cuantifică, în general, în funcție de puterea lentilelor corective purtate, exprimată în dioptrii (D) negative, prin convenție internațională.
Miopia este de grad mic între -1 și -3D, medie între -3 și -6D, mare peste -6D și miopie foarte mare peste -8 și -10D.
Care pot fi complicațiile oftalmologice în miopie?
– Decolarea de retină – separarea a două dintre straturile ce alcătuiesc retina, foaia vederii, între care se interpune un lichid. Dacă este lăsată netratată, decolarea retiniană poate duce la pierderea vederii, chiar orbire;
– Hemoragia retiniană – o pată de sânge ce provoacă, în zilele următoare postpartum, vedere încețoșată; acest lucru se rezolvă de obicei spontan, dar monitorizarea este necesară;
– Degenerescența maculară și gaura maculară – pierderea structurii normale a centrului vederii; este necesară monitorizare atentă și tratament specific.
De ce nașterea naturală poate fi periculoasă?
La persoanele gravide, miopia de grad mare și miopia foarte mare reprezintă un risc în plus pentru nașterea naturală, prin complicațiile de ordin oftalmologic ce pot apărea în momentul respectiv.
În plus, dacă ați suferit o intervenție chirurgicală pentru corectarea miopiei sau ați suferit de decolare retiniană înainte de a rămâne însărcinată, consultul oftalmologic este indispensabil.
Pentru a naște natural, se exercită o presiune abdominală foarte mare. Această presiune se transmite la nivelul ochilor prin vasele de sânge. În general, un ochi sănătos tolerează cu ușurință aceste creșteri tranzitorii de presiune. Nu riscați nimic dacă retina este în stare bună, dar evident este necesar un consult oftalmologic în luna a șaptea sau a opta de sarcină.
Trebuie să reținem faptul că fiecare persoană și fiecare sarcină sunt diferite. Orice complicație are la bază multipli factori de risc, și anume de la factorii genetici, până la stilul de viață al fiecăruia și mediul în care trăim. Nu există o regulă ce se aplică tuturor gravidelor ce suferă de miopie.
Cercetările actuale relevă faptul că nu au existat diferențe semnificative între gravidele cu miopie mare și foarte mare și cele cu miopie mică și medie, referitor la riscul de complicații oculare în momentul nașterii naturale (dacă retina nu prezintă modificări structurale).
Însă este extrem de important ca fiecare sarcină să fie individualizată și consultul oftalmologic să ocupe un prim plan în ultimul trimestru de sarcină pentru a stabili o trecere cât mai confortabilă a gravidei la statutul de proaspătă mamă.
Dr. Zeinali Elis – Medic Oftalmolog