Ce este blefarita?
Blefarita este una din cauzele principale de disconfort ocular întâlnit în populația generală, atât pediatrică cât și adultă. Este definită ca inflamația acută sau cronică a pleoapelor.
Care sunt cauzele principale ale blefaritei?
Factorii determinanți ai blefaritei nu sunt pe deplini ințeleși. Datele științifice din acest moment arată că principala cauză a blefaritei este reprezentată de un dezechilibru al florei palpebrale normale, cel mai frecvent organism asociat fiind Stafilococul. De asemenea se asociază și cu afecțiuni dermatologice precum dermatita seboreică sau rozaceea. Trâind în secolul în care industria de make-up și înfrumusețare cunoaște o ascensiune acerbă, această patologie se întâlnește din ce în ce mai des la populația feminină, sub forma de blefarită alergică, inflamatorie sau chiar infecțioasă.
Îmi poate afecta blefarita vederea?
Atâta timp cât blefarita este strict localizată la nivel palpebral, nu poate avea un impact major asupra acuității vizuale. Dacă se asociază cu inflamații sau infecții corneene, pot apărea și modificări ale acuității vizuale, lucru care poate fi evitat prin tratament corespunzator si supraveghere medicală de specialitate.
Cum imi dau seama dacă ca am blefarită?
Blefarita debutează prin ușor disconfort ocular, care se poate manifesta prin senzație de arsură sau de corp străin la nivelul ochiului. Prin reducerea și instabilitatea filmului lacrimal se poate instala si o ușoară fotofobie, precum și clipit mai des și chiar hiperlăcrimare.
Mâncărimile palpebrale și disconfortul ocular sunt principalele acuze care fac pacientul să se prezinte la medicul oftalmolog. Semnele oculare sunt reprezentate de:
– cruste sau scuame la baza genelor
– marginea pleoapelor este roșiatică
– modificarea poziției sau structurii foliculilor palpebrali
Am sau nu blefarită?
Daca ai toate aceste semne și simptome este necesar să apelezi la un consult oftalmologic. Astfel, medicul oftalmolog, în urma examenului clinic si paraclinic, poate decide diagnosticul de certitudine și poate prescrie un tratament corespunzător.
Ce tratament trebuie să urmez?
În primul rând trebuie să avem în vedere faptul că, fiind o patologie cronică, tratamentul este de lungă durată. Acesta este susținut de o rutină de îngrijire oculară și perioculară realizată cu ajutorul dispozitivelor medicale special concepute pentru igiena oculară sau geluri special formulate în acest scop de minim 2 ori pe zi. Un alt aspect important este aplicarea de caldură locală (comprese calde sau măști activate termic). Pentru a susține filmul lacrimal se folosesc lacrimi artificiale (de preferat fără conservanți) de minim 3-4 ori pe zi. Suplimentarea dietei cu acizi grași esențiali este de ajutor în suținerea tratamentului pe termen lung.
Succesul tratamentului este încununat de o bună colaborare între pacient și medic, iar rezultatele aduc de la sine un confort ocular sporit.
Dr. Berneanu Cătălina Maria, medic oftalmolog