Apa neagra la ochi
Ochiul poate fi comparat cu un aparat foto. Preluarea și transmiterea imaginilor către creier se face prin intermediul nervului optic. Sănătatea nervului optic este vitală pentru o vedere bună.
Glaucomul este o neuropatie optică (boala a nervului optic), care duce treptat la orbire în absența tratamentului, datorită atrofiei (distrugerii) fibrelor nervului optic.
Boala poate să apară oricând, dar este mai des întalnită în cazul persoanelor în vârstă. Glaucomul este una dintre cele mai comune cauze ale pierderii vederii la pacienții care au peste 60 de ani. Netratat, glaucomul duce la cecitate (orbire), fiind cea de-a doua cauză de orbire la nivel mondial. În România se estimează că există mai mult de 150.000 de cazuri.
Pentru că orbirea cauzată de glaucom este ireversibilă, este foarte important un control oftalmologic periodic care include măsurarea presiunii intraoculare și examinarea papilei nervului optic (fund de ochi). Medicul oftalmolog va decide dacă sunt necesare și investigații precum câmpul vizual și computer tomograf de nerv optic, pentru diagnosticul de glaucom.
Dacă glaucomul este depistat la timp, procesul deteriorării vederii poate fi încetinit și chiar prevenit. Pacientul va avea nevoie de tratament permanent pentru tot restul vieții (asta definește o boală cronică). Tratamentul constă în administrarea de picături în ochi (de preferat fără conservanți) sau intervenție chirurgicală.
Metodele de terapie au ca scop menținerea vederii existente. Din păcate, leziunile deja produse la nivelul nervului optic nu se pot recupera, sunt ireversibile.
De ce apa neagra?
Ochiul uman conține lichide intraoculare (umori) ca un balon umplut cu apă.
Dacă se produce un dezechilibru între secreția și eliminarea de umoare apoasă, se acumulează prea mult lichid intraocular, adică vom avea un balon cu mult lichid, mai tare. Pereții balonului (ochiului) nu se destind și atunci va exista o presiune mare pe nervul optic. Astfel, acest lichid benefic hrănirii ochiului daca e prea mult va duce în ani la stricarea nervului optic, până la orbire.
Orbirea (cecitatea) e definită prin lipsa perceperii de lumină, adică „se vede” doar negru. Așa se explică denumirea populară de apa neagră pentru glaucom. Și este foarte justificată teama de această boala și trauma acestui diagnostic.
Glaucomul nu doare, orbește, de aceea cea mai bună apărare împotriva glaucomului este consultația oftalmologică la perioade regulate de timp.
Dr. Laura Țuru, Medic Primar Oftalmolog