Home Afecțiunile ochilor Ambliopia sau “ochiul leneș”

Ambliopia sau “ochiul leneș”

Dr. Emanuela-Narcisa Apetrei - medic oftalmolog

by SanatateaOchilorTai.ro

Ce este ambliopia?

Ambliopia, cunoscută și sub denumirea de „ochiul leneș”, este o afecțiune a vederii în care un ochi sau (mai rar) ambii ochi nu se dezvoltă normal, ceea ce duce la o scădere semnificativă a acuității vizuale în acel ochi, respectiv în ambii ochi, care apare în perioada copilăriei, perioada imaturității vizuale.  În cazul ambliopiei, creierul nu utilizează corect imaginea provenită de la un ochi, favorizând de obicei ochiul care vede mai bine, acest lucru ducând la o dezvoltare slabă a vederii în ochiul afectat.

Care sunt cauzele cele mai frecvente?

  1. Strabismul – se referă la o aliniere defectuoasă a ochilor, în care aceștia nu se orientează corect unul spre celălalt, în acest caz creierul preluând informația de la ochiul care fixează obiectul la care se privește.
  2. Viciile de refracție – reprezentate de miopie, hipermetropie și astigmatism.
  3. Ocluzia optică – Orice problemă care împiedică vederea clară în unul dintre ochi, cum ar fi ptoza palpebrală, cataracta congenitală, cicatrici la nivelul corneei, poate duce la ambliopie. Dacă un ochi nu poate obține o imagine clară a mediului, creierul poate ignora semnalul provenit de la acel ochi.

Ce simptome poate da?

Deoarece ambliopia se dezvoltă în copilăria precoce și de obicei nu este însoțită de semne, diagnosticarea acesteia poate fi omisă. Unele simptome sugestive ale ambliopiei pot fi:

    • Scăderea acuității vizuale la unul din ochi – copilul poate închide pe rând ochii și astfel poate sesiza diferența de claritate între cei doi ochi.
    • Absența perceperii adâncimii obiectelor din jur – copilul nu percepe cu exactitate poziția în spațiu a diverselor obiecte.
    • Strabism – devierea unui ochi spre interior sau exterior.
    • Torticolis – poziție compensatorie a capului pentru a favoriza ochiul să fixeze obiectul pe care îl privește .
    • Nistagmus – mișcări ritmice, involuntare ale globilor oculari.

Cum poate fi diagnosticată?

Diagnosticul ambliopiei se face, de obicei, în urma unui examen oftalmologic complet, care cuprinde testarea acuității vizuale, determinarea viciilor de refracție, determinarea gradului de strabism, precum și examinarea polului anterior și a retinei pentru decelarea diferitelor probleme organice care pot duce la o acuitate vizuală scăzută.

Se poate trata?

Tratamentul ambliopiei depinde de cauza principală și de severitatea afecțiunii. Acesta poate consta:

– Tratamentul cauzei: chirurgia ptozei palpebrale sau a cataractei congenitale, corecția viciilor de refracție, corectarea deviației strabice.

– Ocluzia- presupune acoperirea ochiului sănătos pentru a-l forța pe cel leneș să preia informația și astfel să își finalizeze dezvoltarea.

– Abordări neconvenționale precum terapia Neurovision.

Ambliopia este o afecțiune care poate fi prevenită și tratată cu succes, mai ales dacă este detectată precoce, la copilul mic. Un examen oftalmologic complet, efectuat la vârsta copilăriei poate fi salvator pentru o dezvoltare armonioasă a vederii copilului.

Tu ai făcut programare la medicul oftalmolog pentru puiul tău?

Ar mai fi util să citești și